Vrouwenparkeerplekken

In Duitsland is een paar jaar geleden iets nieuws geïntroduceerd, namelijk: vrouwenparkeerplaatsen. Deze vrouwenparkeerplaatsen dient alleen gebruikt te worden door vrouwelijke automobilisten. Deze parkeerplaatsen zijn tot heden alleen te vinden in Duitsland. De parkeerplaatsen zijn voornamelijk in grote parkeergarages en andere grote openbare parkeergelegenheden. Het initiatief is genomen om vrouwen een veiliger gevoel te gevoel te geven. Vrouwen hoeven dan minder ver te lopen naar een ingang of uitgang van een parkeerterrein.

Hoe herken je ze?

In Noordrijn Westfalen en in Sleeswijk Holstein zijn deze vrouwenparkeerplaatsen geïntroduceerd. In de garageverordening staat het volgende opgenomen:

  • Vrouwenparkeerplaatsen moeten gemarkeerd dient te worden;
  • Van alle parkeerplaatsen moeten er 10% gereserveerd zijn voor de vrouwen nabij de ingang en dergelijke eisen die onderaan staan;
  • Vrouwenparkeerplaatsen moeten in de nabijheid van de entree zijn en
  • Vrouwenparkeerplaatsen moeten in het zicht van een garagebewaker zijn of in het zicht van videocamera’s. Ook moeten trappenhuizen, liften en alarm installaties in de directe nabijheid bevinden van de vrouwenparkeerplaatsen. Als er iets gebeurd moet er direct gehandeld kunnen worden.

In Seoul, Zuid Korea, zijn op heden ruim 5.000 parkeerplekken gereserveerd voor vrouwen. Ze voldoen allemaal aan de bovenstaande eisen. Het grote verschil is alleen dat de vrouwenparkeerplaatsen in die stad roze zijn gemaakt zodat ze nóg makkelijker te herkennen zijn door de vrouwelijke automobilisten. Ook zijn de parkeerplekken anderhalve meter breder, dit komt omdat als de autodeuren open slaan, dat de andere autodeuren niet geraakt worden.

Vindplaatsen van de vrouwenparkeerplekken

Zoals eerder al vernoemd werd is er in Duitsland mee geëxperimenteerd in Noordrijn Westfalen en in Sleeswijk Holstein. Verder wordt er in de hoofdstad van Zuid Korea, Seoul, mee geëxperimenteerd. In China worden, in de provincie Hebei, ook proefjes gedaan met de vrouwenparkeerplaatsen. Nederland loopt inmiddels ook niet meer achter, in Zwolle en in Harderwijk wordt ook geoefend met de parkeerplaatsen die bedoeld zijn voor vrouwen. Echter is er wel kritiek, maar als het goed is blijven de vrouwenparkeerplaatsen bestaan in beide steden.